UA-138707196-2

ÖZEL OKUL SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ...

ÖZEL OKUL SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

 Son yıllarda Türkiye'de devlet tarafından desteklenen özel okullar çığ gibi çoğalmaya başladı. Dolayısıyla anne-babalar olarak bizler de biricik çocuklarımızın daha iyi eğitim almasını sağlamak amacıyla bu fırsattan yararlanarak çocuklarımızı özel okullara göndermek istiyoruz. Ancak çocuğumuzu göndermek istediğimiz okulda hangi özellikleri aramalıyız? Hangi hizmetleri sunan, hangi özellikleri taşıyan okulu tercih edersek amacımıza ulaşabiliriz?

İşte okul seçiminde dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar:
  • Okulun evinize uzaklığı: Bir okulun iyi özellikler taşıması çocuğunuzu o okula kaydettirmek için tek başına bir faktör değildir. Okulun evinize yakın olması, çocuğunuzun okula gidiş-dönüş sürecinde daha istekli ve mutlu olmasını sağlar. Uzak mesafeler, çocuğunuzun okula gitme isteğini engelleyebilir, çocuğunuzu okuldan bıktırabilir.
  • Okulun eğitime bakış açısı: Hızla açılan okullar genel amaç olarak eğitim vermekle birlikte, ticari kuruluşlardır. Bir eğitim kurumunda öncelik ticaret değil, nitelikli eğitim hizmeti sunmak olmalıdır. Ayrıca, maalesef ki Türkiye'de bazı okullar, kurucularının siyasi anlayışını eğitim hizmetlerine de yansıtmaktadır. Bu durum hem çocuğunuz hem de kendiniz için olumsuz bir durumdur.
  • Okulun eğitim anlayışı: Eğitimde 21. yüzyıl beklentileri ve çağdaş eğitim anlayışı, klasik sıra düzeninde, kalabalık sınıflarda ders anlatımı değil, az öğrencili sınıflarda, yaparak-öğrenmeyi gerektiriyor. Daha doğrusu, çocuğun öğrenmeyi öğrenmesi, bilgiye ulaşma, bilgiyi edinme, bilgiyi yapılandırma becerileri kazandırmasını gerektiriyor. Bunun için de öğretmen niteliklerinin ve okul ortamının buna uygun olarak düzenlenmiş olması gerekiyor.
  • Okulun fiziki olanakları:
         - Sınıfların genişliği: Milli Eğitim Bakanlığı standartlarına göre bir sınıfta her bir öğrenci için 1,2 metrekare alan olması zorunlu kılınmıştır. Ancak bu alan çok yetersiz bir alandır. Kayıt yaptırmak istediğiniz sınıflarda öğrenci başına en az 1,5 metrekatelik bir alan olmasına dikkat etmelisiniz.
         - Okul bahçesi ve açık alanlar: Çocukların teneffüslerde, öğle aralarında, ders giriş ve çıkışlarında, bazı ders saatlerinde mümkün olduğunca açık alanlarda bulunması, oyun oynamaya uygun alanların bulunması gerekir.
         - Açık ve kapalı spor alanları: Çocuğunuzun derslerde ve ders dışı etkinliklerde yararlanabileceği açık ve kapalı spor salonu, jimnastik salonu, yüzme havuzu gibi tesislerin varlığı oldukça önemlidir.
         - Atölye ve laboratuvarlar: Çocuğunuzun derslerde yararlanacağı müzik, görsel sanatlar vb. atölyeler, bilişim ve fen bilimleri laboratuvarların varlığı ve bununla birlikte bu alanların amaca uygun donatılmış olması önemlidir. 
         - Kütüphane: Maalesef Türkiye'deki okulların birçoğunda yeterli düzeyde kütüplane bulunmamaktadır. Ancak bir özel okul için kütüphanenin varlığı oldukça önemlidir.
  • Okuldaki sosyal ve kültürel etkinlikler: Okulda hangi sosyal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı, çocuğunuzun bunlardan nasıl yararlanabileceğini mutlaka öğrenin ve sizi tatmin edebilecek bir cevap almaya bakın.
  • Rehberlik servisi: Her okulda mutlaka bir rehberlik servisi vardır. Ve rehberlik servisi bir okulun can damarıdır. Bu nedenle rehberlik servisinde görev yapan kişinin mezuniyetini (Psikoloji, psikolojik danışma ve rehberlik) mutlaka öğrenin. Ayrıca rehberlik servisinin çocuğunuzla ilgili yapacağı çalışmaları mutlaka dinleyin.
  • Ölçme değerlendirme sistemi: Öğrenci başarısının nasıl değerlendirildiğini, sınav odaklı mı yoksa gelişim odaklı mı olduğunu mutlaka öğrenin. İlkokulun ilk üç sınıfında öğrencilere deneme sınavları uygulayan okullardan uzak durmaya bakın. Bu uygulama öğrencinin kişilik gelişimine balta vuran bir uygulamadır.
  • Yabancı dil eğitimi: Yabancı dil eğitimi Türkiye'nin en büyük sorunlarından biridir. 12-13 yıl boyunca İngilizce eğitim almış olmamıza rağmen 12-13 cümle kuramayız. Bu nedenle okulun yabancı dil eğitiminde uyguladığı programı, uluslararası akreditasyon programı varsa içeriğini, yabancı dil öğretmenlerinin niteliğini mutlaka sorun.
  • Okuma alışkanlığı konusundaki çalışmalar: Okuma alışkanlığı olan hiç bir öğrenci başarısız olmaz. Bu nedenle okulun çocuğunuza okuma alışkanlığı kazandırmak ya da geliştirmek amacıyla ne tür çalışmalar yaptığını öğrenin.
  • Anne-baba eğitim desteği: Eğitim, okul-aile-çocuk üçgeninde gerçekleşir. Bu nedenle çocuğunuzun eğitim alacağı okulun, çocuğunuzun gelişimine destek sunabilmeniz için size de eğitim desteği sunması gerekir. Okulun daha önce uyguladığı (uygulayacağı değil) anne-baba eğitimleri hakkında bilgi sahibi olun.
  • Sınavlara hazırlık: Eğer çocuğunuz son sınıfta ve sınavlara hazırlanmak durumundaysa, okulun bu konuda yapacağı ek çalışmaları öğrenin. Bir özel okula oldukça yüklü bir miktar para ödeyip, bir de çocuğunuzu sınava hazırlamak için ayrıca bir kuruma para ödememelisiniz.
  • Sağlık hizmetleri: Okulda herhangi bir hastalık ya da kaza durumunda ilkyardım hizmeti sunabilecek bir sağlık personelinin olup olmadığını mutlaka sorun. Ayrıca, acil durumlarda öğrencilerin hastaneye sevki için ne tür bir önlem alındığı konusunda bilgi sahibi olun.
  • Hijyen: Okulu gezerken fiziki olanakları gözlemekle birlikte, eğitim ve  eğitim dışı tüm alanların temizlik ve düzenine de göz atmayı unutmayın. 

Ahmet Nafiz DEMİR