UA-138707196-2

OKULDA ÖĞRENCİLERE YALAN HABERLERİ NASIL TANIYABİLECEĞİ ÖĞRETİLMELİDİR...

 OKULDA ÖĞRENCİLERE YALAN HABERLERİ NASIL TANIYABİLECEĞİ ÖĞRETİLMELİDİR...

Öğrenciler, bilgi konusunda eleştirel düşünmeyi öğrenmelidirler.

Ünlü eğitim uzmanı Andreas Schleicher; "Gerçek olanı doğru olmayandan ayırt etmek kritik bir yetenektir" diyor.Önde gelen bir uluslararası eğitim uzmanı olan "Sahte haberleri" çocukların nasıl tanıyacağının okullarda öğretilmesi gerektiğini söylüyor.

OECD eğitim ve öğretim direktörü Andreas Schleicher'e göre modern dijital çağda, okullar öğrencilere eleştirel düşünme ve sosyal medya ve haber sitelerinde ne okuduklarını analiz etmeleri gerektiğini öğretmelidirler. Ayrıca, sosyal medyanın kullanıcıların sadece kendi görüşlerine benzer bir görüş alan, bir "yankı odası" oluşturduğunu ve okulların gençlerin farklı görüş ve düşünceleri tartışma şansına sahip olmalarını sağlamada rol oynamaları gerektiğini savundu.





Schleicher'in yorumları, Dubai'de düzenlenen ve OECD'nin gençlerin küresel meselelere ve farklı kültürlere yönelik tutumlarını, başkaları ile etkileşim kuracak analitik ve eleştirel becerilerini test etme planlarını öne sürdüğü Dubai'deki Global Education and Skills Forum'un önünde yer alıyor. Schleicher; Bu "küresel yeterlikler" gittikçe önem kazanmaktadır. Geçmişte, bilgiye ihtiyaç duyduğunuzda ansiklopedilerden yararlanırdık, ona bakar ve bu bilgilerin doğru olduğuna güvenebilirdik." diyor. Schleicher; "Sosyal medya veya hhaber siteleri kullanan herkes, verdiği bilgileri değerlendirmek ve yansıtmak zorundadır. Gerçek olanı doğru olmayandan ayırdetmek bugün kritik bir yetenektir" diyor. "Sahte haber gibi bir şey olduğunun farkında olmakla birlikte sahte haberlerin ortaya çıkması, bunun mutlaka doğru olmayan bir şey olduğunu sorgulamanız, eleştirel düşünmeniz gerek. Bu çok önemli. Bu konuda okulların bir şeyler yapabileceğine inanıyoruz.Öğrenciler dünyayı öğrenecek, çevrelerinde gördükleri ve duydukları şeyleri analiz edip derslerde tartışmalara nasıl devam edebilecekler? Okullar, öğrencileri anlam, kültür, uygulama ve bu tür şeylere erişme ve analiz etme bilişsel yeteneği ile donatmak için çok şey yapabilir." Yeni bir konuyu öğreten okulların bu konuda bir sorunu olmadığını, ancak bu becerilerin bilimden tarihe kadar tüm derslere yerleştirilmesini de sözlerine ekledi.

Schleicher, sosyal medyanın tek bir bakış açısını güçlendirebileceğini de ileri sürdü. "Sosyal medya bir yankı odası oluşturmak üzere tasarlandı. Muhtemelen bizim gibi insanlarla konuşacağız. Kim bizimle benzer düşünür. Ve bu neredeyse tam tersi, küresel yeterlilik için. Bir örnek, Avrupa'dan gelen gençlerin İslam Devleti için savaşacaklarını, "Orta Doğu'nun çok-dindar, çok etnikli merkezlerini bir tür monokültür haline getirdiğini" belirtti. Schleicher. "Gerçekten, yalnızca bir doğruluk olduğunu ve yaşamanın tek bir yolunun var olduğunu düşünmenin bir sonucu olduğunu düşünüyorum. Bence sosyal medya bunu güçlendirebilir. Onları sabitleyen algoritmalar, insanlar tartışmak ve ortak bir zemini bulmak için boşluklar oluşturmaktan ziyade, benzer insanları ilişkilendirmek eğilimindedir."







Yeni bilgisayar temelli "küresel yeterlilik" testleri, her üç yılda bir gerçekleştirilen OECD'nin şu anki okuma, matematik ve fen bilgisi değerlendirmelerinin (PISA) yanısıra 15 yaşındaki öğrenciler tarafından yapılacaktır. Bu değerlendirmelerin sonuçları ve sonuçlara dayalı yaklaşık 70 ülke ve ekonominin sıralaması İngiltere dahil olmak üzere dünya çapında hükümetler tarafından önemli görülüyor. Testlerin gelecek yıl yapılması ve sonuçların 2019'da yayınlanması bekleniyor.

Schleicher, "Bu değerlendirme, gençlerin farklı perspektiflerle dünyayı görme, farklı düşünceleri değerlendirebilme, birbirine bağlı dünyada giderek daha önemli bir boyut olan farklı kültürlere açık olma kapasitesini hem ekonomik hem de sosyal açıdan görme kapasitesiyle ilgilidir" diyor.

Kaynak: http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/school-children-taught-recognise-fake-news-donald-trump-andreas-schleicher-a7636251.html